Sıkça Sorulan Sorular
Tren hattı nereden başlayıp nerede bitiyor? Kaç kilometre?
Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu Bağlantısı Projesi” (KIAD) Kars ili Merkez ilçesinden başlamakta olup Digor ilçesine doğru devam etmektedir. Digor ilçe sınırlarından Iğdır ili, Tuzluca ilçesine devam eden demiryolu güzergahı Merkez ilçe ve Karakoyunlu ilçesinden geçerek Aralık ilçesi sınırları içerisinde sınır kapısının bulunduğu Dilucu mevkiinde sona ermektedir.
Toplam uzunluğu 223,9 km olarak planlanan proje kapsamında sanat yapısı olarak;
- 144 Adet Alt Geçit, Toplam uzunluk : ~7.318 m
- 27 Adet Üst Geçit, Toplam uzunluk : ~842 m
- 480 Adet Menfez, Toplam uzunluk : ~22.504 m
- 10 Adet Köprü, Toplam uzunluk : ~628 m
- 3 Adet Viyadük, Toplam uzunluk : ~3.478 m
- 19 Adet Aç-Kapa Tünel, Toplam uzunluk : ~4.702 m
- Tünel Uzunluğu 11.373 m
- 1 Adet Yükleme İstasyonu
- 5 Adet İstasyon
Planlanmaktadır.
Proje kapsamında kaç istasyon kurulacak? İstasyonlar hangi bölgelerde olacak?
Güzergahta toplamda 5 yolcu istasyonu ve 1 adet yükleme istasyonu olacaktır. Tren hattı, Digor, Tuzluca, Iğdır, Aralık ve Dilucu istasyonlarından geçecektir. Yükleme istasyonu Kars – Subatan mevkiinde olacaktır.
Seyahat süresi kaç saat olacak?
Projenin tamamlanmasının ardından işletme aşamasında 160 km/s hızla seyahat edecek tren ile 85 dakikalık bir seyahat olması planlanmaktadır. Projenin yılda 8 milyon yolcu ve 21 bin ton yük taşınması öngörülmektedir.
Proje ne zaman başlayacak?
2025 yılında başlayacaktır.
Proje’nin yapım yılı ne kadar sürecek?
Projenin 4 yıl içerisinde tamamlanması öngörülmekte olup 2029 yılında hizmete başlaması planlanmaktadır.
Projeyi kim işletecek?
KIAD Proje sahibi, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğüdür (AYGM). KIAD Projesi’nin yapımının tamamlanmasının ardından, İnşaat Sözleşmesi’nde yer alan tüm yapılar ve diğer unsurlar dahil olmak üzere, AYGM tarafından Türkiye Devlet Demiryolları’na (TCDD) devredilen proje devreye alınacaktır.
Proje’nin yatırım bedeli ne olacak?
KIAD Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi’nin yatırım bedeli 65 milyar liradır.
Proje çevreye zarar veriyor mu?
Proje kapsamında uluslararası standartlarda bir Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) çalışması gerçekleştirilmiştir. Projenin muhtemel tüm riskleri tespit edilerek bu konularda gerekli önlemler belirlenmiştir. Bu konuda hazırlanan raporlara web sitemizden ulaşabilirsiniz.
Proje ne gibi faydalar, avantajlar sağlayacak?
- Demiryollarının şehirler arası ulaşımdaki oranı artacak.
- Hızlı, güvenli ve ekonomik ulaşım sağlanacaktır.
- Raylı sistem ağı ülke çapında genişleyecek.
- Şehirlerarası lojistik maliyetleri düşecek.
- Hem inşaat hem de işletme aşamalarında istihdam sağlanacaktır.
KIAD hattının yapılması ile birlikte, Bakü-Tiflis-Kars-Nahçıvan güzergahı ile Nahçıvan ile Azerbaycan arasında yüksek kapasiteli bir demiryolu bağlantısı sağlanacaktır.
Proje’nizde çalışmak istiyorum. Nasıl başvurabilirim?
Projeyle ilgili iş başvurusu talepleriniz için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.
O bölgede arazim var. Kamulaştırma beni etkiliyor mu?
Proje kapsamındaki kamulaştırma işlemleri T.C. Kamulaştırma Kanunu’na ve IFC Performans Standardı 5’e uygun olarak Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından gerçekleştirilmektedir. Araziniz özelindeki bilgiler için Iğdır Suveren şantiyemizde kurulan kamulaştırma ofisine arazi sahibi olarak bizzat başvurmanız gerekmektedir.
Kamulaştırma bedelleri nasıl belirleniyor?
Proje’nin kamulaştırma bedelleri ilgili kanun ve yönetmelikler doğrultusunda birçok farklı kriter (arazi türü, imar durumu, ekili ürün, müştemilatlar vb.) dikkate alınarak belirlenmektedir. Kamulaştırma sürecine ilişkin detaylı bilgiye web sitemizden yenide bulunan Yeniden Yerleşim Eylem Planı’ndan (Geçim Kaynaklarının Yeniden Yapılandırılması dahil) ulaşabilirsiniz.
Kamulaştırma nasıl yapılacak?
2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu kapsamında yapılacaktır. Kamulaştırmada esas olan maliklerle 10. veya 27. madde kapsamında görüşülerek kamulaştırma işlemlerine başlanacaktır.
Kamulaştırma bedeli nasıl belirlenecek ve ödeme nasıl yapılacak?
Kanunda belirtilen kriterler ve uluslararası standartlar çerçevesinde parsel bazında yapılacak arazi değerlemesi çalışması sonucunda oluşacak bedel maliklere önerilecek, anlaşma durumunda bedel peşin ödenerek tapuda devir işlemi gerçekleştirilecektir.
Kamulaştırma bedelini kabul etmezsem ne olacak?
Maliklerin önerilen kamulaştırma bedelini kabul etmeme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda idare (AYGM) tarafından kamulaştırma bedelinin tespiti amacıyla ilgili Asliye Hukuk Mahkemesi’ne bedel tespit ve tescil davası açılarak mahkemece bedelin belirlenmesi talep edilecektir.
Mahkeme atayacağı bilirkişiler vasıtasıyla yerinde keşif yaparak kamulaştırma bedelini tespit edecektir.
Kamulaştırma bedelini nasıl alırım?
Anlaşma durumunda tapuda hak devrinin yapılması ile birlikte kamulaştırma bedeli peşin olarak banka kanalıyla ödenecektir. Anlaşamama durumunda mahkeme sürecinin sonunda mahkeme kararı ile tespit edilen ve yerel banka şubesinde blokeli olan bedel kararda belirtilen hak sahiplerine ödenecektir.
Ekili ürünün bedeli ödenecek mi?
İnşaat faaliyetlerinden zarar görecek ekili ürünün bedeli arazide inşaat işleri başlamadan hemen önce ekinin o andaki durumuna ve tarım müdürlüklerinden alınacak ürün değerine göre ürün sahibine ödenecektir.
Arazi benim, ancak kiraladım, ekili ürün başkasına ait, ürün bedelini kim alacak?
İnşaat koridorunda kalacak ve zarar görecek ürün ve malikleri arazide yapılacak çalışmalarla belirlenerek tutanak altına alınacaktır. Bahsedilen durumda beyanlar, varsa kira kontratı ve muhtar onayı esas alınacak ve bedeli beyana göre tutanakta belirtilen hak sahibine ödenecektir.
Hazine arazisini izinsiz kullanıyorum, arazi ya da ürün bedeli alabilecek miyim?
Tespitler sırasında varsa ecri misil belgesini ibraz etmek kaydıyla ürün bedeli alabilirsiniz. Arazi bedeli Hazine’ye ödenecektir.
Köy Tüzel Kişiliği malları nasıl kamulaştırılacak?
Köy Tüzel Kişiliği’nin arazi devrine ilişkin kararı, karar defterine kaydedilerek tapuda devir işlemi yapılır, bedel Köy Tüzel Kişiliği hesabına yatırılır.
Arazimden hattın geçmesini istemiyorum, ne yapmalıyım?
Kamulaştırma tebligatını aldıktan sonra yasal süre içerisinde kamulaştırma kararının iptali için dava açabilirsiniz.
Bedel tespit ve tescil davasında mahkeme masraflarını kim ödeyecek?
Mahkeme sürecinde oluşan her türlü yargılama gideri idare (AYGM) tarafından ödenecektir.
Arazi tapuda dedemin adına kayıtlı, ben varisim ne yapmalıyım?
Dedenizin veraset ilamı ile tapu sicil müdürlüğüne başvurarak arazinin adınıza ve diğer varisler adına intikalinin yapılmasını talep etmeniz gerekmektedir. Bu işlem yapılmadan tapuda kamulaştırma hak devri ve bedel ödemesi yapılamaz. İntikal için varislerden bir tanesinin müracaatı yeterlidir.
Arazide hissedar olduğum kardeşim burada ikamet etmiyor ise kamulaştırma nasıl yapılacak?
Hissedarlardan biri veya daha fazlasının yurtdışında ya da başka şehirlerde bulunması halinde vekalet edinilebilirse vekalet yoluyla devir işlemi yapılabilir. Vekaletlerde taşınmazın ada parsel numarası, ne türlü tapu işlemi yapmaya yetkili olduğu açıkça belirtilmelidir. Vekalet verilmezse tüm hissedarlar bir araya gelerek tapuda işlem yapmak durumundadır. Yurtdışında yaşayanlar için tebligat elçilikler kanalı ile yapıldığından süreç oldukça uzamaktadır.
Arazi ipotekli, kamulaştırma bedelini kim alacak?
Tapuda işlem sırasında tapu sicil müdürlükleri ipotek lehtarının muvafakatini arar. Bu muvafakat verilmezse kamulaştırma bedeli ipotek lehtarına ödenir ve mevcut borcunuzdan düşülür.
İnşaat faaliyetlerinin geçici irtifak alanı dışına taşması halinde nasıl bir yol izlenecek?
KIAD projesinde tüm inşaat faaliyetleri kamulaştırılan alan içerisinde gerçekleştirilecektir. Zorunlu kalınarak bu alanın dışına çıkılması halinde arazi sahibi/kullanıcısı ile görüşülecek, rızası alınarak verilen ilave zarar karşılanacaktır.
Projeye nasıl ulaşabilirim
Projeye [email protected] e posta adresinden ya da 05352482949 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
Proje ofisinin adresi:
Topçular Mh Sultan Alp Arslan Bulvarı
64 1/A Merkez / IĞDIR